Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zrádné ofouknutí. Jak na prochladlou krční páteř?

Zrádné ofouknutí. Jak na prochladlou krční páteř?
Nezapomínejte na šálu. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

S podzimem se ordinace lékařů plní pacienty s blokádami krční páteře či bolestmi hlavy a šíje. Někdy za to skutečně může životní styl a nevhodný pohyb, ale často jsou tyto namáhané svaly ještě "přiživeny" zrádným prochladnutím. Je to snadné. Stačí si jeden den nevzít šálu. Stačí rozhalený svetr nebo slunečný den, během kterého se zpotíme, ale zároveň nás ofoukne.

Abychom nebyli vůči podzimu nespravedliví, v létě si podobnou patálii snadno přivodíme ofouknutím z klimatizace nebo otevřeného okénka v autě. V zimě zase mnohdy stačí cesta bez čepice - i přes prochladlou hlavu (lebku) si lze přivodit křeče šíjových svalů.

Takže – víte bezpečně, že vaše bolesti krční páteře jsou od "nastydnutí"?

Jen málokdy poznáte, kdy přesně jste si problém přivodili, proto každého hned nenapadne, že jeho úporná bolest šíje nebo hlavy souvisí s prochladnutím. Většinou první problémy nastávají ve chvíli, kdy se dostanete zpět do tepla. Pocit napětí, mravenčení a bolesti, které nemusí zkraje ani být v místech, kde jsou největší svalové stahy. Taková bolest hlavy po návratu domů z práce bývá typická.

Jen bolest hlavy, ale i pocit blokády krční páteře

V některých případech vás postihne "jenom" bolest hlavy, která může mít různou intenzitu (pro někoho je toto i spouštěč pravých migrén), a tušíte-li, že by mohlo jít o stažené svaly, měl by vám ulevit nebo bolest zmírnit lék proti bolesti se složkou pro uvolněný napjatých svalů. Dáváte-li přednost bylinným čajům, pak si se svaly mohl poradit čaj z kozlíku nebo meduňky.

Zabalte se ale do tepla. Nahřívání suchým teplem (nahřáté polštářky z třešňových pecek nebo pohankových slupek) zmírní akutní bolest. Přikládat si je můžete jak na hlavu, na bolestivá místa, tak i na krk, a to i v případě, že cítíte pouhou ztuhlost. 

V horších případech se rovnou k bolesti hlavy přidá i silná bolest za krkem, v oblasti šíjových svalů, buď po celém krku, nebo - v případě, že jste nastydli od otevřeného okénka nebo foukalo jen z jedné strany - právě na té postižené straně. Bolest je křečovitá, stálá a může vystřelovat do hlavy a ramen či lopatek. Nejvíce bolí místo těsně na přechodu krční páteře a lebky. To je také místečko, které je dobré nahřívat, stejně jako celou plochu zad.

Čím si ještě pomoci?

  • Rozhodně postižená místa nenamáhejte. Svalová křeč je silná a kdybyste šíji ještě víc namáhali, můžete si problém zhoršit. 
  • Nahřívací masti (masti se zahřívacím účinkem mohou velmi ulevit. Kůže často zčervená a prohřeje se)
  • Náplasti s capsaicinem ("chillipapričkové náplasti") jsou také oblíbené, ale nechávejte je na akutně postižených místech maximálně pár hodin – nikoliv 24 hodin, jak se někdy doporučuje. Se svalem je potřeba hýbat, náplast ho nepatrně, ale přece jen, fixuje a nikdy si nemůžete být jisti, jestli není fiksovaná v nevhodné poloze.
  • Gely a masti proti bolesti. I ty jsou účinné. Mažte podle návodu maximálně třikrát denně.
  • Šála a teplo. Ve chvílích, kdy zrovna nenahříváte, držte si krk v teple pomocí šály či šátku i doma. A dokud neodezní prvotní bolest, příliš se nehýbejte.
  • První uvolňující cviky udělejte rukama (kroužení ramen, jemné promasírování rukama, prsty bolestivých míst)
  • Jestli už je vám lépe nebo vás spíš bolí hlava, zacvičte si "zásuvku", často pomůže od bolesti během pár minut. Posaďte se s rovnou páteří a zastrčte bradu směrem ke klíční kosti tak, aby krční páteř byla zcela rovná. Ucítíte zároveň uvolnění šíjové oblasti a hrudní části páteře.

Fyzioterapie v akutní fázi také mnoho nezmůže. Kromě uvolňujících jemných cviků je potřeba místa nahřívat. Až po uvolnění prvních křečí lze pracovat na nápravě ke křečím náchylných svalů, k jejich prodloužení a nápravě různých dysbalancí, které tu patrně jsou.

Zůstaňte ale opatrní, rozhodně nenechávejte šálu doma a stále se věnujte správnému držení hlavy i celé páteře. Stačí další chvilka nepozornosti a už jednou prochladlé svaly se rády znovu smrští. A co bude následovat, víte…

Zdroje:
Vlastní