Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Zatočte s únavou hravě a zdravě

Zatočte s únavou hravě a zdravě
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Letos byla zima dlouhá a nástup léta naopak rychlý. Náš organizmus je vyčerpaný a zatížený toxiny. V důsledku toho jsme unavení a zesláblí. Co udělat proto, abychom se zase cítili fit? Máme pro vás několik tipů. 

Nešetřete tekutinami

Nedodržování pitného režimu je jednou z příčin únavy. Navíc pravidelný přísun vhodných tekutin v dostatečném množství podporuje vylučování toxinů z těla. Ideální je čistá voda o teplotě kolem 16 °C, do které si můžete přidat třeba kousky ovoce či různé byliny. Pokud máte vyšší fyzickou zátěž, vyzkoušejte třeba kokosovou vodu, která má obdobné složení jako krevní plazma. Podle odborníků je vhodný také iontový nápoj, který spolehlivě doplní potřebné minerály. 

Nacpěte se vitamíny

Ke zmírnění únavy přispívá zejména vitamin C. Nejenže podporuje normální funkci imunitního systému a chrání náš organizmus před stresem, ale také usnadňuje vstřebávání železa. Právě jeho nedostatek má často naši únavu na svědomí. Proto jezte potraviny na tento stopový prvek bohatý - například špenát, brokolici, fazole a čočku.

Železo obsahuje také hořká čokoláda, ale pokud nechcete přibývat na váze, s její konzumací to nepřehánějte. Do jídelníčku můžete přidat také hořčík, který zlepšuje kvalitu spánku. Zapomínat byste neměli ani na vitaminy skupiny B, které dodávají energii, podporují trávení a činnost srdce. 

Otužujte se

Můžete začít ranním cvičením u otevřeného okna. Nejúčinnější je ale otužování studenou vodou. Pokud si hned pod ledovou sprchu netroufnete, začněte omýváním mokrou žínkou nebo vlhkým ručníkem a ke sprchování přejděte později. Na závěr pak střídejte proud studené a teplé vody ve dvacetisekundových intervalech. Celou proceduru je vhodné třikrát zopakovat. 

Spánek podpořte bylinkami

Už naše babičky říkávaly, že pokud se chceme cítit fit, musíme se vyspat dorůžova. Kvalitní spánek lze podpořit také bylinkami. Vhodná je například třezalka, kozlík či meduňka. Při řešení únavy se také zaměřte na podporu a očistu jater. "Využít můžete ostropestřec či maralí kořen," radí bylinkářka Hana Parmová.

Relaxujte

Dostatek odpočinku je nejlepší cesta proti únavě. Odpočinek dělíme na aktivní (změna činnosti, relaxační cvičení či sport) a pasivní (snížená aktivita, spánek). Z hlediska duševní hygieny je pro naše tělo nejlepší oba typy odpočinku střídat. Pokud má člověk přijít na jiné myšlenky, je zapotřebí zvolit vhodné klidné místo, kterým může být například příroda – ta je pro zotavení těla i duše nejlepším prostředím. Na čerstvém vzduchu bychom měli denně strávit alespoň tři hodiny. Ideální je vyrazit do lesa, případně ve městě do parku.

Odlehčete jídelníček

Když našemu tělu ulevíme jídlem, určitě mu pomůžeme. Vyměňte proto těžší pokrmy za lehce stravitelné. Dopřejte si co nejvíce různorodých salátů, mangoldu, polníčku, špenátu a čerstvých bylinek, jako je pažitka, petržel, řeřicha. "Základem odlehčeného jídelníčku jsou také dvě lžíce kvašené zeleniny denně a po ránu doporučuji sklenici teplé vody s pár kapkami citronu," říká výživová poradkyně Michaela Štěrbová.

Nebojte se vůní

Pozitivních účinků aromatických látek si lidé cenili již ve starověku. Éterické oleje totiž dokáží divy. Ovlivní naši náladu, odbourají stres a dokonce dokáží v těle probudit léčebné procesy. Povzbuzující a osvěžující účinky mají citrusové esenciální oleje, jako například citron, limetka, mandarinka, pomeranč nebo grep. Vhodná je také máta peprná, rozmarýn, eukalyptus, borovice nebo jedle balzámová. 

Zajděte si na masáž

Masáž má na náš organizmus blahodárné účinky. Dodá nám energii a uvolní nás. Příjemné a léčivé hmaty masérů či masérek navozují pozitivní myšlenky a navíc odplavují následky stresových situací. Zároveň podporují prokrvení tkání a vylučování toxických látek. 

Zdroje:
Vlastní