Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Šestá nemoc: Dětské onemocnění, které se nevyhýbá ani dospělým

Šestá nemoc: Dětské onemocnění, které se nevyhýbá ani dospělým
zdroj: tisková zpráva

“Naše první setkání s šestou nemocí proběhlo asi standardně jako u jiných dětí. Kubík si celé dopoledne vesele hrál a byl úplně v pořádku a snad během hodiny se jeho stav změnil na horečnatý. Ve chvíli, kdy jsem mu naměřila vysokou horečku, jsem se opravdu polekala. Začali jsme tedy horečku srážet. Jakmile se nám to povedlo, byl Kuba zase v pohodě a veselý, jako by mu ani nic nebylo. Ale za pár hodin byla horečka zpět.”

Roseola infantum, neboli šestá nemoc, je virové exantematózní (s typickým projevem vyrážky na pokožce) onemocnění. Obvykle se vyskytuje u dětí do 36 měsíců, přitom nejčastěji ve věku 6 - 18 měsíců. Jedná se o vysoce infekční onemocnění, kterému se vyloženě daří v dětském kolektivu, kde se přenáší pomocí kapének. Dítě je nakažlivé od prvních příznaků, až do úplného vymizení vyrážky.

 U šesté nemoci léčíme pouze symptomy
“Druhý den jsme šli navštívit paní doktorku, aby se na Kubíka podívala. Neměl vůbec žádné jiné příznaky, nebolelo ho bříško, neobjevil se kašel ani rýma. Jen ta vysoká horečka . Po popisu jeho stavu mě paní doktorka rovnou připravila na to, že se může jednat o šestou nemoc a vysvětlila mi, co mohu očekávat. Trochu překvapená jsem byla jen z toho, že Kubík nedostal žádné léky.”

Léčba šesté nemoci neprobíhá pomocí antibiotik, protože se jedná o virové onemocnění a antibiotika by tak byla zcela zbytečná. Léčí se pouze symptomaticky, což znamená, že se řeší pouze její symptomy. V tomto případě je to hlavně vysoká horečka, která se sráží pomocí antipyretik. U dětí v batolecím věku jsou to nejčastěji léky Nurofen nebo Paralen SUS. Použít lze také čípky, pokud je dítě na polykání sirupu ještě malé. Je velmi důležité držet se správného dávkování, které uvádí výrobce.

Pozor na horečku a febrilní křeče
Horečka u dětí se sráží nad hodnotu 38,5 °C vždy, nebo nad 38 °C v okamžiku, kdy je dítě viditelně zesláblé a víte, že mu tím pomůžete. Velmi důležitý je také celkový klid na lůžku a dostatek tekutin. Pokud mají děti vysoké horečky, velmi snadno může dojít k dehydrataci. Stále tedy nabízejte tekutiny a dohlížejte na stav dítěte. Takto vysoké teploty nejsou příjemné pro nikoho, vyžadují stálou péči a notnou dávku trpělivosti.

Dehydratace však není jediným rizikem vysokých teplot. Děti mohou postihnout také tzv. febrilní křeče. Febrilní křeče postihují nejčastěji děti mezi 12 měsíci a 5 lety. Je to neurologická reakce na vysokou horečku, která se projevuje křečí v celém těle. Pokud se febrilní křeče objeví, je potřeba zachovat klid a zajistit především bezpečí dítěte. Položte jej nejlépe na zem (z vyvýšených míst by mohlo při křečích spadnout), zajistěte okolo dostatek prostoru a volejte lékařskou pomoc. Kontrolujte, zda dítě dýchá a pokud zvrací, dohlížejte na to, aby zůstala volná ústa, aby se dítě zvratky nedusilo. Do chvíle, než dorazí lékařská pomoc, mějte malého pacienta stále pod dohledem.

Vyrážka při šesté nemoci zmizí sama
“Horečku měl Kubík 3 dny, další 2 dny už jen zvýšenou teplotu. Čtvrtý den večer se najednou hrozně osypal. Naštěstí nás naše pediatrička varovala, takže mě vyrážka nepřekvapila. Syna nijak nesvědila, ani jinak neobtěžovala, prakticky se dá říct, že o ní ani nevěděl. Mně se na ni tedy špatně koukalo, nevypadá vůbec hezky. A navíc jsem stále v sobě bojovala s tím, že bych ji měla něčím namazat, což mi ale paní doktorka rychle vymluvila.”

Typický projev šesté nemoci je vyrážka. Ta se ve formě růžových skvrn objevuje hlavně na tělíčku, pažích, na krku a v obličeji. Vyrážka obvykle nesvědí a není tedy potřeba ji čímkoli potírat. Zmizí sama během 2 - 4 dnů. Celý průběh šesté nemoci, tedy horečky i vyrážka, trvá obvykle okolo 7 dnů. Po celou dobu je dítě pro své okolí infekční, vyhněte se proto dětským kolektivům a držte se raději v izolaci.

Šestou nemocí se mohou nakazit i dospělí
“Kubík už byl nějakou dobu fit a v pořádku, bohužel se nakazil manžel. Horečky u něj trvaly přesně 3 dny. Následná vyrážka ale nebyla v takovém rozsahu, v jakém ji měl syn. Muž měl trochu osypané ruce, ale jinam se nerozšířila. Proti tomu měl chudák Kubík osypané celé bříško, ručičky i krček. Manželovo onemocnění nás překvapilo, celou dobu jsme si mysleli, že se jedná o typickou dětskou nemoc.”

Šestá nemoc je infekční nejen pro děti, ale nakazit se jí mohou i dospělí. Průběh je většinou stejný jako u dětí a léčí se také stejně - pouze symptomaticky. Máte-li doma malého (a nebo velkého) maroda, můžete se nakazit i v okamžiku, kdy jste těhotná. Naštěstí není nemoc pro těhotné ženy o nic nebezpečnější než běžné nachlazení. Žádný zvláštní režim tedy není potřeba dodržovat. Vždy však mějte na paměti, že v období těhotenství a kojení je dobré veškeré léky konzultovat s lékařem.

A dobrá zpráva na konec - toto onemocnění patří mezi ty, které můžete chytit pouze jednou v životě. Jakmile si na tuto chorobu vytvoří vaše tělo protilátky (při jejím prodělání), jste nadále imunní.

Zdroje: