Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Můžeme být závislí na sexu?

Můžeme být závislí na sexu?
Pár v posteli | zdroj: ThinkStock

Podle psychologů ano! Stále se však najdou i tací, kteří tuto závislost zpochybňují. Přitom má tolik jmen! Říkáme jí hypersexualita, nymfomanie (u žen) nebo satyriáza (u mužů). Tyto pojmy v podstatě označují jeden jediný fenomén – jde o zvýšení sexuálního pudu či sexuální energie.

Příznaky

Tato závislost vede k nutkavým myšlenkám na sex, které člověku znemožňují vykonávat běžné aktivity. Osoba s touto poruchou má vícenásobné vztahy a se svými sexuálními partnery nedokáže vytvořit hlubší emocionální pouto. Nevyhýbá se sexuálním románkům na jednu noc, ale k vyvrcholení si umí dopomoci i sama. Člověk závislý na sexu však po dosažení orgasmu necítí uspokojení. Právě proto chce další styk. Jestliže svou touhu nemůže uspokojit, zažívá pocity úzkosti, nervozity, je neschopný soustředit se, ale může být i agresivní.

Osobní život

Závislost na sexu má nejhorší dopad na osobní život postiženého. Ten může ztratit práci, přijít opřátele a cítit se osamělý. Sexuální závislák často cítí vinu, stud a výčitky svědomí, což se negativně odráží na jeho sebevědomí.

Léčba

Člověk závislý na sexu si většinou odmítá přiznat, že má problém. Sex je přeci jen stále do určité míry tabuizovaný, což platí hlavně o odchylkách od normy. K vyhledání odborníka tak člověka vedou až vedlejší symptomy, jakými jsou například problémy s osobním životem či sebehodnocením. V léčbě pomáhá dlouhodobá psychoterapie, která se zaměřuje na zvládnutí nutkavého chování, rozvinutí zdravé sexuality a rozkrytí nejhlubších strachů a obtíží. Někdy mohou pomoci i antidepresiva.

AUTOR: Kateřina Schönová

Zdroje: