Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Jsem těhotná? Nejčastější příznaky těhotenství popisuje gynekoložka

Jsem těhotná? Nejčastější příznaky těhotenství popisuje gynekoložka
zdroj: tisková zpráva

Pokud každý měsíc se zatajeným dechem čekáte, zda se dostaví, nebo nedostaví menstruace, tak pravděpodobně nesledujete jen to, ale i další příznaky těhotenství. Které to jsou, proč se projevují a je možné, abyste je vůbec nezažila? Na všechny tyto otázky se zeptáme gynekoložky MUDr. Jany Voborské Neudeckrové.

Každá žena je jiná, a tak i těhotenské příznaky jsou jiné. Některé ženy ranní nevolnosti vůbec neznají, některé se s nimi potýkají téměř celé těhotenství.

Stejně tak můžeme mluvit o dalších příznacích, jako jsou například:

  • potíže týkající se trávení (plynatost, časté říhání, pocity plnosti, zácpa, pálení žáhy, průjem apod.),

  • příznaky související s dutinou ústní (výraznější slinění, sucho v ústech, kovová pachuť v ústech, krvácení dásní),

  • celková únava organismu a pocity vyčerpání,

  • bolesti a křeče v nohou a kyčlích,

  • návaly horka, závratě, časté motání hlavy a náhlé výkyvy krevního tlaku,

  • změny pleti - buď její rapidní zhoršení, nebo naopak výrazné zlepšení,

  • špinění, lehké krvácení mimo očekávaný cyklus,

  • střídání nálad jako na houpačce, nevysvětlitelný pláč.

Obecně lze říci, že čím více těchto příznaků na sobě pozorujete v jednom období, tím je větší pravděpodobnost, že jste skutečně těhotná. Nejspolehlivějším příznakem je samozřejmě pozitivní těhotenský test.

Paní doktorko, jaké jsou základní příznaky těhotenství, kterých si za normálních podmínek může čerstvě těhotná žena všimnout?

"Základním příznakem těhotenství je vynechání menstruace a pozitivní těhotenský test. U některých žen dochází zhruba týden po oplodnění k lehkému špinění, které je způsobené procesem uhnízdění oplozeného vajíčka v děložní sliznici. V době před očekávanou menstruací se mohou objevit bolesti či tlak v podbřišku, pnutí prsou, nafouknutí břicha či nevolnost.

Tyto symptomy jsou však dost nevděčné, protože u mnoha žen se jedná o běžné obtíže, signalizující příchod menstruace. Na začátku těhotenství bývají ženy také vlivem hormonů podrážděné, náladové a plačtivé.

Každá žena je jiná, a proto některé z nás poznají, že jsou těhotné až po vyšetření u gynekologa a naopak jsou ženy, které své tělo vnímají natolik intenzivně, že poznají těhotenství dřív, než se objeví dvě čárky na těhotenském testu."

priznakytehotenstvi zdroj: tisková zpráva

Dokážete říct, zda je některý z uvedených příznaků přítomen v počátku těhotenství u všech (nebo alespoň většiny) žen?

"U drtivé většiny žen se v prvních týdnech těhotenství objeví tlak v podbřišku a nevolnost. A samozřejmě je u všech žen pozitivní těhotenský test.“

Čas od času se v tisku objevují zprávy o ženách, které téměř do porodu netušily, že jsou těhotné. Tato skutečnost může být způsobena tím, že jsou naopak velmi “imunní” vůči signálům svého těla a veškeré příznaky přehlíží, vůbec nepociťují, nebo je přisuzují jiným příčinám. A ruku na srdce - pokud nemáte podezření na těhotenství, jen těžko vás napadne dělat si těhotenský test.

Čím jsou způsobeny nevolnosti a změny chutí? Proč je právě tento příznak celkem častý?

“Nevolnosti, nechutenství i změny chutí jsou způsobeny dramatickou změnou hladiny hormonů. Většinou se vše začne na konci prvního trimestru uklidňovat. Ale bohužel jsou i maminky, které tyto potíže trápí až do porodu.”

Největší podíl viny na těhotenských nevolnostech má hormon progesteron, jehož hladina se mnohonásobně zvýší v okamžiku početí potomka. Tento hormon má na svědomí nejen to, že se vám zvětšují ňadra, ale také přehnané reakce na některé vůně a nevolnosti nebo také zácpu. A tento hormon také ovlivňuje vaše nálady - tak jako u premenstruačního syndromu, jenže v tuto chvíli mnohem dramatičtěji.

Dalším hormonem, který příznaky těhotenství ovlivňuje, je známý estrogen. I ten, stejně jako progesteron, je ve vašem těle běžně přítomen. A stejně jako u progesteronu, i jeho hladina vyletí strmě vzhůru. Jeho úkolem je totiž krotit právě progesteron. Způsobuje zvýšený průtok krve a je tak důvodem bolestivých prsou a přecitlivělých bradavek. Mimo jiné se díky němu také můžete setkávat s krvácením z nosu nebo krvácením dásní. Výhodou zvýšeného průtoku krve je alespoň zářivější a zdravější pokožka a vlasy v nebývalé kvalitě!

briskotehotne zdroj: tisková zpráva

Pokud má žena podezření, že je těhotná, existuje (kromě těhotenského testu nebo návštěvy gynekologa) nějaký zaručený způsob, kterým si tuto skutečnost může vyvrátit nebo potvrdit?

“Pojďme se podívat do dob ne tak dávných, kdy nebyly těhotenské testy a o ultrazvukovém vyšetření se nám mohlo jen zdát.  Žena poznala těhotenství podle absence menstruačního krvácení a zvětšujícího se bříška. Zhruba od poloviny těhotenství se přidávají jasné a zřejmé pohyby miminka. Pnutí prsou, nevolnosti a změny chutí se neobjevují u všech těhotných, a proto na ně nelze spoléhat.

Například staří Egypťané používali k potvrzení těhotenství test s klíčky obilí. Moč těhotné ženy měla klíčení a růst obilí urychlit. Kupodivu se udává, že byl tento test velmi spolehlivý. Našim čtenářkám bych však raději doporučila návštěvu lékaře.“

Zdroje: