Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Jak jde dohromady secese s 3D projekcí? Výstava Vitální umění 1900 skloubila obojí

Jak jde dohromady secese s 3D projekcí? Výstava Vitální umění 1900 skloubila obojí
Výstava Secese | zdroj: Uměleckoprůmyslové muzeum

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze se může pochlubit odvážným počinem, který předvedlo v rámci probíhající výstavy v Obecním domě s titulem Secese/Vitální umění 1900. Za účelem přilákat co nejširší spektrum návštěvníků zapojilo do kompozice výstavy nezvyklé prvky, a to nové technologie. Návštěvníci tak mají k dispozici např. tablety se samoobslužným programem. Prezentace nabídne také 3D skeny secesních předmětů, které vznikly v rámci evropského projektu Partage Plus.

Na výstavě jsou k vidění díla zvučných jmen výtvarníků jako např. Toulouse-Lautreca, Muchy, Klimta, Kotěry, Chéreta, Tiffanyho, Lötze nebo Gallého. Představí se tedy nejen umělci české, ale i zahraniční secese. Všechna díla pocházejí ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

"Jejím cílem je ukázat užité secesní umění jako součást převratného modernizačního a emancipačního úsilí závěru 19. století, jako reformní umělecký proud, usilující o „zmnožení a stupňování života. Expozice proto přibližuje secesi jak z hlediska uměleckých ambicí moderních tvůrců, tak z hlediska nového životního pocitu, zasahujícího celou společnost," 

Výstava Secese Výstava Secese | zdroj: Uměleckoprůmyslové muzeum

Veřejnosti jsou také umožněny komentované prohlídky s výkladem, které jsou zahrnuty v ceně vstupenky a konají se jeden den v měsíci. Konkrétně v prosinci proběhne tato prohlídka 10. dne v měsíci, dále pak 21. ledna. Další termíny naleznete na stránkách Uměleckoprůmyslového muzea.

Výstava započala 1. listopadu a její konec je naplánován až na 31. prosinec 2015. Máte tudíž spoustu času navštívit tuto přehlídku secesních pokladů.

Zdroje: