Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Chcete zkusit novinku a dát si pořádně do těla? Cvičte piloxing!

Chcete zkusit novinku a dát si pořádně do těla? Cvičte piloxing!
Boxerské rukavice | zdroj: ThinkStock

Chcete začít chodit na cvičení, ale neláká Vás tradiční aerobik či pilates? Nevěšte hlavu! Současný trend přicházející k nám ze zahraničí je propojování dvou druhů cvičení či sportů. Toto propojení si klade za cíl zefektivnit klasické "jednodruhové" cvičení, dodat tak více dynamičnosti do pohybů a zároveň si vzít z obou to nejlepší a zúročit to v jednom celku.

Ilustrativním příkladem inovačního způsobu cvičení je tzv. piloxing. Na první pohled asi odtušíme, že se jedná o spojení pilatesu a boxu. Připadá Vám toto propojení nesmyslné? Nenechte se zmýlit. I v životě platí, že protiklady se přitahují. Je tomu tak i v tomto případě, jelikož rychlý a útočný box v kombinaci s prvky klidnějšího pilatesu tvoří zajímavý, ale hlavně účinný mix.

Při pilatesu zpevňujeme svaly, avšak bez spalování objemu hmoty. Jedná se tedy o cvičení, které dodá pružnost svalům, ale není určeno k hubnutí jako takovému. Právě na zpevněném těle záleží při boxu. Pokud chceme umět dobře boxovat, je nutné soustředit se na přesnost a pevnost úderů. Samozřejmě je při boxu nezbytné mít nohy neustále v pohybu.

Jóga Jóga | zdroj: ThinkStock

Proto není propojení "drsného" boxu a ženského pilatesu nelogické, jak by se zprvu zdálo. Při piloxingu se střídají dynamické fáze - pomalé pohyby, které plně ovládáme tělem, se mísí s razantními údery. Je možné také v průběhu cvičení používat půlkilové zátěže připevněné jako rukavice na suchý zip. Při boxu naše tělo spaluje tuky, při pilatesu si zase zpevňujeme svaly. Proto zkuste piloxing, efektní kombinaci obou. V Čechách je piloxing zatím nepříliš rozšířené cvičení, což by se brzy mohlo změnit.

Zdroje: