Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Bude očkování živou vakcínou bezpečné? Napoví nové vyšetření krve

Bude očkování živou vakcínou bezpečné? Napoví nové vyšetření krve
zdroj: tisková zpráva

Závažné vrozené poruchy imunity jsou důvodem, proč by děti, které jsou jimi postiženy, neměly být očkovány živými vakcínami. Genetické vyšetření krve, které dokáže odhalit poruchy vývoje imunitního systému u dětí, je naštěstí možné absolvovat v široké síti laboratoří AeskuLab.

Závažné vrozené poruchy imunity se v populaci vyskytují stejně často, nebo dokonce častěji než metabolické vady, které se vyšetřují v rámci novorozeneckého screeningu u každého novorozence v ČR. Vrozené poruchy imunity je ovšem možné testovat také – využívá se k tomu genetické vyšetření krve označované pomocí zkratek TREC a KREC. Pomocí něho je možné odhalit poruchu funkčnosti dvou typů bílých krvinek, tzv. T lymfocytů a B lymfocytů, která znamená poruchu fungování obranyschopnosti.

Vyšetření krve, které pomáhá chránit zdraví
Přínos vyšetření spočívá jak ve včasném odhalení případných poruch imunity, u kterých je důležité zahájit léčbu co nejdříve, tak v potvrzení, zda je bezpečné absolvovat očkování živými vakcínami. Tento typ vakcín obsahuje živé oslabené patogeny a v případě, že by toto očkování proběhlo u dítěte se závažnou poruchou imunity, mohlo by mu způsobit závažné zdravotní problémy.

Mezi živé vakcíny patří například očkování proti rotavirovým infekcím, tuberkulóze nebo očkovací látka proti příušnicím, zarděnkám a spalničkám. Poruchy imunity se v prvním roce života nemusí nijak projevit, proto je vhodné zdravotní stav dítěte zkontrolovat pomocí vyšetření TREC a KREC. Doporučené načasování odběru krve je v prvním roce života před podáním živé vakcíny.

Stačí tři kapky krve
Odběr krve je možné absolvovat v ordinaci dětského lékaře nebo na některém z odběrových míst Aeskulab, která se nacházejí po celé republice. Odběr není pro dítě zatěžující – stačí tři kapky krve z paty, nebo z prstu na ruce. AeskuLab zpracuje výsledky pomocí moderních diagnostických metod a přístrojů do 10 dnů. Pokud se v laboratoři porucha imunity nepotvrdí, není důvod se očkování živými vakcínami kvůli stavu obranyschopnosti vyhýbat. Výsledek, který ukáže podezření na poruchu imunity, znamená, že by dítě mělo být vyšetřeno imunologem a nemělo by být očkováno živými vakcínami.

Aeskulab reaguje na dotazy rodičů
Rodiče se často ptají, jakou váhu má výsledek tohoto vyšetření právě s ohledem na očkování. Odpověď odborníků z AeskuLabu je v tomto případě jasná: „Výsledek tohoto vyšetření má neoddiskutovatelnou váhu. Ve zprávě k výsledkům jasně zdůrazňujeme, že je zde velké riziko a očkování živými vakcínami je kontraindikováno. AeskuLab dělá dlouhodobě osvětu odborné veřejnosti, ale pokud by s námi dětský lékař potřeboval výsledek konzultovat, jsme samozřejmě k dispozici.“

Využijte online poradnu a ptejte se zdarma prof. MUDr. Vojtěcha Thona, Ph.D.:

  • V jakém věku dítěte je nejlepší podstoupit vyšetření TREC/KREC?
  • Je toto vyšetření bolestivé? Jak probíhá?
  • Má být dítě před vyšetřením nalačno nebo je třeba ho nakojit?
  • Co hrozí dítěti, u kterého se prokáže porucha imunity a podstoupí očkování tzv. živou vakcínou?
  • Jaké poruchy imunity je vyšetření schopné odhalit?
  • Vaše další dotazy z této oblasti.
Zdroje:
Inzerce