Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Aniball - český výrobek, který ženě pomůže nejen s přípravou k porodu, ale i v poporodním období

Aniball - český výrobek, který ženě pomůže nejen s přípravou k porodu, ale i v poporodním období
zdroj: tisková zpráva

Některé ženy na porod jen čekají, jiné se zase snaží na něj co nejlépe připravit. Jednou z metod přípravy na porod je i cvičení s balonkem Aniball. Aniball je český výrobek, který pomáhá s fyzickou přípravou na porod, a tím ženám dodává i tolik potřebnou sebedůvěru k porodu. Zkušenosti uživatelek potvrzují výborné výsledky, přesto ještě není Aniball tolik rozšířen a mnoho žen nemá o jeho existenci ani tušení. V dnešním rozhovoru jsme proto na téma Aniball vyzpovídali Mgr. Martinou Nagyovou, cert. MDT z centra Fymas.

Když se řekne Aniball, spousta lidí vůbec neví, oč se jedná. Co si pod tímto slovem tedy můžeme představit?
Jde o balonek anatomického tvaru, který si žena zavede do nitra pochvy a s jeho pomocí pomáhá připravovat se na porod - cvičení s Aniballem pomáhá lepšímu průchodu hlavičky při porodu.

Od kdy se doporučuje s Aniballem začít cvičit?
Stejně jako masáž hráze i Anibal je vhodné používat pozvolna a svalovinu uvolňovat průběžně. Ideální je začít 6 týdnů před porodem.

Proč by ženy neměly začínat cvičit s balonkem dříve? Hrozí nějaké riziko?
Pokud je žena zdravá, nehrozí žádné riziko.

Jaká pozitiva cvičení s Aniballem přináší?
Při cvičení s Aniballem se mění vnitřní vnímavost. Ženy lépe pochopí, jak tlačit hlavičku ven a nedostat se při tom do křečí. Prostor pro průchod hlavičky je díky cvičení přizpůsobivější.

Existují i nějaká negativa cvičení s Aniballem?
Ano existují, ale jen při nevhodném používání Aniballu.

Někteří gynekologové a porodníci se na Aniball i přes všechny dobré zkušenosti uživatelek stále dívají skepticky. Čím myslíte, že je to způsobené?
Existuje mnoho názorů. Pravdou však je, že cvičení s Aniballem není zárukou bezbolestného či lehkého porodu bez komplikací. Mnoho faktorů v jednom okamžiku vytvoří výsledek, který žena nikdy nedokáže předpokládat, i když se na porod připraví sebelíp. Nejdůležitějším faktorem u porodu je bezesporu psychika ženy.

Jak často a jak dlouho by měly těhotné ženy s Aniballem cvičit?
Délka cvičení s Aniballem by měla být volena podle potřeby. Rozhodně není potřeba cvičení přehánět. Jedna cvičební jednotka by měla trvat cca 20 minut. Nicméně není na škodu, když žena prodlouží čas cvičení na 30 minut. Jde spíše o pocit. Centimetrů je důležité dosahovat postupně.

Jak by mělo vypadat takové cvičení s Aniballem?
Postupně měníme čas a cm roztažení. Pokud je pro někoho 20 minutové cvičení příliš, začne s 10 minutami a přidává postupně. Cvičení nesmí být bolestivé a doprovázené krvácením z mikrotrhlinek.

V jaké poloze je nejlepší cvičit s Aniballem?
Poloh na cvičení je mnoho, vhodné je všechny vyzkoušet a pak si vybrat tu, která ženě nejvíce vyhovuje.

Stačí mi ke cvičení balonek, nebo je potřeba ještě něco dalšího?
Balonek a lubrikant na vodní bázi.

Co dělat, pokud se při cvičení objeví mikrotrhlinky a následné krvácení? Je možné se cvičením ještě v dalších dnech pokračovat?
Ne, není vhodné hned pokračovat, tkáň se musí nejprve zahojit. Až poté je možné ve cvičení zvolna pokračovat.

Měla by se těhotná žena porodníkům u porodu zmínit, že se na porod připravovala a cvičila s Aniballem?
Může a také nemusí. Jejich postoj k porodu to většinou nijak neovlivní. Lékaři totiž nemají ve zvyku měnit porodní polohu nebo jiné zažité postupy.

Je u porodu poznat, že žena cvičila s Aniballem?
Rozdíl vnímá pozorné oko lékaře a vícerodička, která může porovnat výsledný pocit.

Aniball je možné používat i po porodu jako prevenci inkontinence a zpevnění povoleného svalstva pánevního dna. V čem se toto cvičení liší od toho při přípravě na porod?
Mění se polohy na cvičení, balonek se vytlačuje jinak a klientka při cvičení zapojuje jiné svaly. Tyto techniky je vždy vhodné projít s fyzioterapeutkou s dlouholetou praxí.

Jaký je tedy Váš názor na cvičení s Aniballem?
Neodsuzuji nové postupy. Jsou to možnosti, které mohou pomoci. Je na každé ženě a jejím přesvědčení o tom, jak bude v přípravě na porod postupovat a co je pro ni komfortní.

Děkujeme Vám za rozhovor.

Zdroje: