Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Ironický pohled na českou povahu v divadelní adaptaci knihy Gottland

Ironický pohled na českou povahu v divadelní adaptaci knihy Gottland
Inscenace Gottland | zdroj: Švandovo divadlo

Když polský novinář Mariusz Szczygieł vydal roku 2007 knihu o Čechách a Češích, jistě netušil, jak ohromující bude mít jeho snažení úspěch. Kniha s názvem Gottland se u nás dočkala už desátého dotisku, což je v českých poměrech zcela nadstandardní. I přes to, že jsou v ní Češi vypodobňováni leckdy ironicky a ne příliš v lichotivém světle, je stále o téma češství pohledem novináře - člověka z venku obrovský zájem.

Pražské Švandovo divadlo pokračuje již čtvrtou sezonu za sebou v uvádění hry Gottland. Jak tedy dramatizace knihy na prknech vypadá? "Ve scénáři Petra Štindla a Doda Gombára se prolínají dva fenomény, bestseller Mariusze Szczygieła a internetová sociální síť. Ve virtuálním prostoru se tak mají možnost setkat zásadní osobnosti československé historie - Tomáš Baťa, Egon Ervin Kisch, Golden Kids, Lída Baarová, Joseph Goebbels, Karel Gott, Antonín Zápotocký, Otakar Švec, Adolf Hitler a mnozí další. Spojuje je Gottland. Místo průniku."

V představení trvajícím 2 hodiny 50 minut se objeví Zuzana Onufráková, Filip Čapka, Patrik Děrgel nebo Miroslav Hruška. Nejbližší a zároveň jediný dubnový termín, kdy se divadelní kus hraje, je 8. duben.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma